Ga naar de inhoud

Artikel De Kaap online

 

Crowdfunding voor herstel voormalig theater Doorn
04-05-2017, 07:13 | Van de redactie
DOORN In de jaren dertig van de vorig eeuw was er op Landgoed Zonheuvel, in de bossen naast het Maarten Maartenshuis, een waar openluchttheater te vinden. Nu, vele jaren later, proberen enthousiastelingen dit theater -goed voor 200-250 personen- in weer ere te herstellen. Een klus waar 15.000 euro voor nodig is, iets dat ze op willen halen door middel van een crowdfunding.

Marc Satijn

Wim Oolbekkink van de stichting SBI en Peter van Doorn en Frances Place van Goedlandt Circulair Landgoedbeheer zijn maar wat blij met de vondst. Vanuit foto’s en documenten wisten zij wel dat er een dergelijk theater moest zijn geweest, maar waar exact wist eigenlijk niemand. Het was Van Doorn die uiteindelijk door middel van foto’s de locatie in februari/maart jongstleden wist te achterhalen. ,,Ik heb toen direct Wim gebeld: kom eens kijken!”

CLAIM En zo bleek, want wat graafwerk in de verwilderde grond werden de contouren van een tribune weer enigszins zichtbaar. ,,Het moet sinds de jaren vijftig zijn verwilderd”, vertelt Oolbekkink, die de vondst -gezien de geringe oudheid- dan ook geen nostalgie wil noemen. ,,Meer als een claim die op dit landgoed rust. Het theater werd gebruikt door de dochter van Maarten Maartens, Ada, die het huis na haar vader bewoonde en het ter beschikking stelde voor jongeren uit heel Europa. Een soort werkvakantie: leren en ontwikkelen, waar het theater een onderdeel van uitmaakte. Het zijn twee termen die tot op de dag hier centraal staan.”

VERHUUR De bedoeling van de initiatiefnemers is dan ook om het openluchttheater voor dergelijke doelen te herstellen en te herontdekken. ,,Het zou geweldig zijn als niet alleen de huurder van Landgoed Zonheuvel, maar ook lokale verenigingen en kleine evenementen hier terecht kunnen”, aldus de enthousiastelingen, die een evenement als ‘Nachtgeluiden’ zeer passend zouden vinden. ,,Een groot house-festival zal niet zo snel komen”, lacht Place.

IN GEBRUIK Toch komt er veel kijken bij de realisatie, die door Van Doorn zo veel mogelijk circulair -met bestaande materialen- wordt uitgevoerd. ,,Onze ambitie is om tot half juni bezig te zijn met de crowdfunding. Daarna heeft Peter een week of twee nodig om het af te maken”, aldus Oolbekkink, die 29 juni -Earth Charter Day- het theater voor het eerst in gebruik wil nemen. ,,Mensen die helpen met de crowdfunding kunnen onder andere daarvoor een ticket krijgen, een Zonheuvelbiertje of één van de andere bijzondere producten, zoals een eigen ‘certificaat’ van hout.”

BUSINESSCASE Ondanks de benodigde 15.000 euro, die uit de Crowdfunding moet komen, loopt er ook een onderzoek vanuit de Hogeschool Utrecht om te kijken hoe de businesscase voor een dergelijk theater er uit moet zien. ,,Dit zal in juni worden gepresenteerd… het moet namelijk niet worden gerealiseerd om binnen de kortste keren weer onder de grond te verdwijnen.”

OPROEP Vanaf vandaag start de Crowdfunding via Geloofinjeproject.nl. Daarnaast hebben de initiatiefnemers een andere oproep: mogelijk zijn er nog mensen die meer weten over dit openluchttheater, die foto’s bezitten of er zelfs in de beginjaren geweest zijn. ,,Het zou geweldig zijn om met ze in contact te komen.” Reacties kunnen worden gestuurd naar Wim.Oolbekkink@stichtingsbi.nl.

In ieder geval hebben de organisatoren al één definitieve boeking van de Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug, die op tweede pinksterdag 2018 gebruik willen maken van het theater.