Ga naar de inhoud

 

Berichten

Hier vind u alle nieuwtjes en blogs van Goedlandt.

Van broeden tot jaag gedrag, Alles over de bosuil.

Een gegil in de nacht, een schaduw vliegend over het veld. Voor de meeste mensen zijn dit de ontmoetingen met de bosuil. Maar wat is dit voor een dier? Dat dit dier in het bos leeft staat in de naam. Maar kan je de bosuil ook in de stad tegen komen? Of wellicht in de tuin? En hoe ziet het leven van dit dier er uit? In dit bericht lees je over het gedrag, vijanden en hoe jij een huis kan bieden voor de bosuil en wat daar bij komt kijken.


Benieuwd geworden?
Lees hier verder

De das op Landgoed Zonheuvel

Een paar maanden geleden zaten er flinke gaten kriskras in het gazon rond het Maarten Maartenhuis. Bram vermoedde dat dit het werk was van de das, een van de grootste landroofdieren van Europa. Nu is bezoek van de das best iets om verheugd over te zijn. Dit niet alledaagse dier is met zijn 80 centimeter lange lijf dat tussen de 7 en 17 kilo weegt, flink te noemen. Ook hun familieleven en onderkomen zijn bijzonder. Dassen leven in hechte groepen in burchten die soms wel honderden jaren oud zijn. Reden genoeg voor Bram om op onderzoek uit te gaan, en met succes!!

Benieuwd geworden?
lees hier verder


Nieuwe natuur

Hoe een stuk grond door verandering planten, dieren en bomen aantrekt

Dikke kans dat je Bram (18) eens voorbij hebt zien rijden in de golfkar of door het bos hebt zien lopen. Bram studeert bos en natuurbeheer en loopt al twee jaar stage bij Goedlandt. Inmiddels kent hij het 47-hectare grootte bos van Landgoed Zonheuvel als zijn broekzak. Hij weet waar de laatste mierenhoop ligt, waar de padden leven en hij heeft zelfs een poel voor deze dieren aangelegd.

Benieuwd geworden?
Lees hier verder.


Traject ‘Aankomend hovenier’

Het UWV maakt ieder jaar een overzicht van beroepen met moeilijk vervulbare vacatures. Daarmee wordt zichtbaar welke beroepen goede kansen bieden op werk en waar het zinvol is te investeren in scholing van bijvoorbeeld werkzoekenden. Het beroep van hovenier staat ook op deze lijst met kansrijke beroepen.

Vanuit het tekort aan hoveniers is er in samenwerking met Groen Uitzendburo, het UWV, Zone.college, VHG en Groene Veluwe een traject opgezet voor ‘aankomend hovenier’.

De deelnemer doet vanaf 1 februari gedurende 3 maanden, 3 dagen per week werkervaring op in de vorm van een stage. Ook volgt de deelnemer in deze periode gemiddeld 2 dagen per week scholing in de vorm van de VHG-brancheopleiding. Hierop volgend krijgen de deelnemers via Groen Uitzendburo een contract van minimaal een half jaar!

De opleiding is een VHG gecertificeerde vakopleiding (gelijk aan niveau 2) die zich speciaal richt op mensen die in de toekomst in de groene sector willen gaan werken. De opleiding wordt gegeven door Groei.zone, onderdeel van Zone.college, in samenwerking met Groene Veluwe.

 


Landgoed Zonheuvel, Doorn, 23 januari 2021 – Ron le Poole van Paard aan ’t Werk sleept douglasspar stammen uit het bos. Met een elektrische zaag verwerkt Goedlandt de stammen ter plekke tot planken. Het werken met paarden in de duurzame bosbouw is een nieuw onderdeel van het leerwerktraject GroenFit.

Kom praten over werk in de groene sector

Doorn, 1 november 2019 – Voor iedereen met belangstelling voor werk in de groene sector organiseert de Regionale Sociale Dienst de hele maand november informatie- en kennismakingsgesprekken. Op dinsdagen en woensdagen kun je  in het Brede Bos in Austerlitz in gesprek gaan met Goedlandt, Groen Uitzendburo en GreenFox over de mogelijkheden voor opleiding en werk. 

Goedlandt zoekt kandidaten voor het leerwerktraject GroenFit dat start in februari 2020.  Kandidaten die deze opleiding volgen gaan na afloop aan het werk als assistent groenvoorziener bij Uitzendburo Groen.

Net als in het voorjaar van 2019  staat dit leerwerktraject ook open voor nieuwkomers.

Opleiding tot assistent groenvoorziener

Na opleiding op het landgoed fit voor werk als groenvoorziener

Hoveniers geven nieuwkomers met groene vingers kans op werk ​

Doorn, 9 januari 2019   –  Hoe kunnen we de kans op een succesvolle entree in de Nederlandse arbeidsmarkt voor nieuwkomers nog groter maken? Die vraag stelden Goedlandt, Groen Uitzendburo en de Regionale Sociale Dienst zich eind vorig jaar. Hun antwoord : vanaf het begin werknemer en werkgever aan elkaar koppelen. En ook: mensen nog beter dan voorheen  voorbereiden op alles wat je zoal op de werkplek tegenkomt.  Dit voorjaar onderzoeken nieuwkomers en  hoveniers  of dat werkt.
lees meer

Tuin en Landschap |  ​Statushouders worden klaargestoomd voor groensector

24| 2018     Re-integratieprojecten zijn er in alle soorten en maten. Projecten waarbij zowel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als statushouders geïntegreerd worden zijn er echter niet zo veel. Uitzendbureau GS-personeel en Goedlandt circulair landgoedbeheer doen dit wel en zorgen dat deze doelgroep goed voorbereid de arbeidsmarkt op kan.  Lees meer Tuin en landschap

Dertien cursisten klaar voor werk na afronding leerwerktraject

 


Doorn, 29 maart 2018 – In een groep waar de saamhorigheid na korte tijd al groot was maakten 13
cursisten zes weken kennis met het werk in de groensector. Bijzonder is dat negen van hen
statushouders zijn, afkomstig uit Eritrea, Syrië, Irak, Somalië en Jemen. Voor iedereen wacht een
betaalde baan. Afgelopen donderdag ontvingen zij hun certificaten. 



Werkconferentie verplaatst naar de zomer

Zowel de na-effecten van de storm als de griep hebben ervoor gezorgd dat veel deelnemers op het laatste moment moesten afzeggen.  Daarom hebben wij besloten de werkconferentie van 22 februari naar een later tijdstip te verplaatsen.  Iedereen ontvangt binnenkort een nieuwe uitnodiging.

Samenwerken aan duurzaam gebruik lokaal hout

Doorn, 5 januari 2018.
​​In de context van de energietransitie komt hout vaak naar voren als alternatief voor fossiele brandstoffen. Voor eigenaren van landgoederen lijkt het aanwenden van het bos op hun terrein een voor de hand liggende oplossing om de gaskraan op termijn te kunnen dichtdraaien.  Houtstook is lage temperatuurverwarming; de meest geschikte vorm voor monumentale panden.  Maar er zijn ook vele obstakels. Hoe krijg ik het hout uit het bos zonder schade aan te richten? Hoe kan ik verzekerd zijn van een constante aanvoer?  Wie verzorgt de versnippering?

In samenwerking met de gemeente Utrechtse Heuvelrug organiseert Goedlandt op 22 februari een werkconferentie om antwoorden te formuleren op deze vragen. Deelnemers zijn lokale eigenaren van bosopstanden en landschapselementen, afnemers van hout en beleidsmakers.

Wilt u deelnemen?  Stuurt u dan een email naar info@goedlandt.nl. En u ontvangt aanvullende informatie. Bellen kan ook 06-22949814.


In ere hersteld:  Openluchttheater feestelijk heropend met voorstelling

Doorn, 5 juli 2017

Werkzaamheden herstel openluchttheater gestart

20 juni 2017 – Ondanks het tropische weer is het herstelwerk aan het openluchttheater begonnen. Op de tweede dag trotseerden Heuvelrugse statushouders en cursisten van het leerwerktraject veldmedewerker de hitte en plaatsten de eerste houten planken ter versteviging van de tribune.  Op 5 juli wordt het gerenoveerde theater officieel geopend met een voorstelling, de mini-opera: A Postcard from Aleppo.
Jan van der Bijl van de BoomHutBende uit Driebergen levert het materiaal en stuurt de uitvoering.  Hij maakt daarbij zoveel mogelijk gebruik van lokaal gewonnen houtsoorten.
Regie: Peter van Doorn, Goedlandt.

Achtenzeventig jaar oude tijdcapsule geeft bouwtekening prijs

Jaap Jongejan zaagt de koker open en ontvouwt de bouwtekening.
Ruud de Heer van de Metaaldetectorshop uit Zalk  was verantwoordelijk voor het schat zoeken; G. van de Bos Grondwerken uit Doorn deed het graafwerk.
18 juni 2017  – Jaap Jongejan, directeur van Landgoed Zonheuvel,  opende vorige week een loden koker die sinds 1939 begraven lag op de plek waar zich in vroeger jaren het podium van het openluchttheater bevond. Naast een serie muntjes, een oorkonde en een foto van Koningin Wilhelmina, bevatte  de tijdcapsule de oorspronkelijke bouwtekening van het theater.  Nu de precieze afmetingen bekend zijn kunnen de herstelwerkzaamheden onder regie van Peter van Doorn (Goedlandt) beginnen.

Kan het openluchttheater op landgoed Zonheuvel in ere worden hersteld?


Feb. 2017 – Onder vele lagen boomblad en humus liggen decennialang de overblijfselen van een openluchttheater verborgen. Het theater is in de jaren dertig gebouwd in de nabijheid van het Maarten Maartenshuis op Landgoed Zonheuvel. Na de Tweede Wereldoorlog raakt het snel in verval en neemt de natuur de publieksbanken en het podium weer in bezit. Slechts een enkele medewerker kan het zich nog herinneren. Tot deze maand. Studenten van het leerwerktraject Werken in ’t groen beginnen te graven en leggen de terrassen bloot waar ooit de banken hebben gestaan. De grote vraag is nu, kan het openluchttheater weer in ere worden hersteld?

Leerwerktraject op Heuvelrugse landgoederen van start

Feb. 2017 – Kennis opdoen over werken in het bos, een park en een moestuin en tegelijk die kennis in de praktijk brengen op een landgoed, dat is de inzet van een leerwerktraject dat eind januari is gestart. Twaalf deelnemers volgen een dag in de week een cursus en gaan twee dagen op stage. Er is tijdens het leerwerktraject veel aandacht voor kleinschalige oogst in het bos. Aan het einde van twee maanden en met de vereiste certificaten op zak wacht de deelnemers betaald werk bij een hovenier of andere werkgever in het groen.
Het leerwerktraject is een initiatief van Goedlandt, GS-personeel en het Werkgeversservicepunt WGSP.

Landgoed zelfvoorzienend in energie

30-01-2016 – In 2050 is het afgelopen met fossiele brandstoffen in Nederland stelt het onlangs gepubliceerde energierapport van minister Kamp van Economische Zaken. ‘Het tijdperk van fossiele energie is echt voorbij,’ volgens de minister .
Vandaar zijn voorstel om ons toe te leggen op energiebesparing, duurzame warmte en biomassa en alle mogelijke kennis daarover verder te ontwikkelen

In het verleden werden de meeste van onze landgoederen met hout verwarmd, meestal gewoon uit het eigen bos of de landerijen. Daar zat een hoop menskracht in, maar die kwam ten goede aan het landgoed.

Tegenwoordig is dat nog steeds goed mogelijk: een efficiënt brandende houtstookinstallatie kan gemakkelijk een groot huis of een landgoed van voldoende warmte voorzien.

Als u circulair bosbeheer toepast, kunt u voldoende hout oogsten zonder een aanslag te plegen op de bestaande houtopstand.