Ga naar de inhoud

Bos werkzaamheden

    14Wellicht heb je hier en daar al een boom zien liggen op Landgoed Zonheuvel. Wij zijn momenteel bezig met het uitvoeren van zaagwerkzaamheden. 

    Wat zijn we aan het doen? 

    Wij zijn vanuit het bosbeheer aan het zagen. Dit houdt in dat we bomen weg halen die andere bomen zullen verdringen in de toekomst of dit al doen. De bomen die blijven staan zijn onze toekomstbomen. Deze bomen moeten over 40 jaar nog duidelijk in het landschap herkenbaar zijn. Dit betekent dat we nu al 40 jaar vooruit moeten denken om de toekomstbomen de beste kansen te geven. Natuurbeheer is namelijk een zaak van de lange adem. Je stelt als beheerder vragen zoals welke boom gaat concurreren voor licht met de toekomstboom? Wat voor invloed hebben mijn acties nu op de natuur in de toekomst? Wat voor boom halen we weg? Met voorkeur laten we inheemse bomen staan en zullen eerder exoten zoals de Amerikaanse eik (Quercus rubra) wegzagen. Niet elke boom heeft de zelfde effecten op de natuur. Maar dat is iets voor een volgende post.

    Tijdens deze werkzaamheden heeft ons team ook de kans gekregen nieuwe vaardigheden te leren! Zo hebben we een zaag cursus gevold en is er een cursus blessen van Simon Klingen geweest.