Ga naar de inhoud

Een das op Zonheuvel

  Een paar maanden geleden zaten er flinke gaten kriskras in het gazon rond het Maarten Maartenhuis. Bram vermoedde dat dit het werk was van de das, een van de grootste landroofdieren van Europa. Nu is bezoek van de das best iets om verheugd over te zijn. Dit niet alledaagse dier is met zijn 80 centimeter lange lijf dat tussen de 7 en 17 kilo weegt, flink te noemen. Ook hun familieleven en onderkomen zijn bijzonder. Dassen leven in hechte groepen in burchten die soms wel honderden jaren oud zijn. Reden genoeg voor Bram om op onderzoek uit te gaan.

  Sappige regenwormen
  Bram: “De natuur van Zonheuvel is heel divers. Er zijn veel verschillende dieren en planten, wat positief is voor het evenwicht. Met de komst van de das op het landgoed zou er een belangrijke omnivoor bijkomen. Een das is een alleseter en helpt mee om kleine dieren die zich snel voortplanten in bedwang te houden. Met zijn snuit snuffelt hij de grond van zijn territorium af op zoek naar lekkere hapjes. Dassen zijn gek op sappige regenwormen, wat de gaten in het gazon zouden kunnen verklaren.”
  Nachtcamera
  Bram installeerde een nachtcamera om erachter te komen of het landgoed daadwerkelijk bezoek krijgt van een das. “Een das is een nachtdier en speurt na zonsondergang zijn territorium af, dat meestal tussen de dertig en vijftig hectare groot is.”
  Wintervoorraad
  “In de herfst zijn dassen extra actief want dan leggen ze een wintervoorraad aan. Naast regenwormen zijn ze gek op bosvruchten, gevallen fruit, noten, eikels, knollen, paddenstoelen, knaagdieren, slakken, kevers, hommel- en wespen, en eieren van vogels die op de grond broeden. Dassen eten alles, zelfs verzwakte reekalven.”

  Rijke natuur

  Na nachten van filmen was het ineens zover: de das liet zich zien voor de camera! Beelden tonen een groot dier dat met snelle pasjes voorbij schuifelt. Ook huppelt een konijnen langs en een grote vos. Met grote reflecterende ogen kijken de dieren in de nachtcamera. Bram: “Het was heel tof om de das te zien. We streven naar een zo rijk mogelijke natuur op Landgoed Zonheuvel. Dat hij het hier naar zijn zin heeft, is een goed teken.”
  Eeuwenoude burcht
  Of er ook een dassenburcht is op het landgoed heeft Bram nog niet ontdekt. “Gezien zijn enorme territorium is het niet onwaarschijnlijk dat zijn burcht buiten de grenzen van het landgoed ligt. Een das is erg gehecht aan zijn burcht. Sommige families wonen al generaties lang in de bouwwerken van hun voorouders waarvan de ingangen wel honderd meter bij elkaar vandaan kunnen liggen. Hoe hun ondergrondse holen eruit zien en wat zich erin afspeelt, is fascinerend. Als een das geen jongen heeft, kan het zijn burcht delen met de vos!”
  Koesteren
  Dat het grasveld van het Maarten Maartenshuis tegenwoordig wordt omgewoeld wordt voor lief genomen. Deze bijzondere dieren moeten gekoesterd worden, aldus Bram. De gemiddelde leeftijd van een das is 14 jaar, maar in Nederland worden ze gemiddeld 5 jaar. Een groot deel van de populatie sneuvelt in het verkeer.
  Winterrust
  De komende tijd houdt Bram zijn ogen open of hij de ingang van een dassenburcht ziet. Mocht hij hem vinden dan wordt dat nieuws niet gedeeld. “Dassen zijn gesteld op hun privacy. In bezoek van de mens hebben ze geen zin. Zeker niet tijdens de wintermaanden. Dan houden ze winterrust. Maar voordat de kou intreedt, scharrelen ze hun maaltje bij elkaar, ook op de Campus.”